Memorandum 2024 - Samen bouwen aan een slagkrachtig dementiebeleid

Ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is geen loze verkiezingsslogan, het is bittere noodzaak. Wij zijn vastbesloten om samen met beleidsmakers deze complexe materie aan te pakken en een dementie-inclusieve samenleving te bevorderen.


 

Memorandum 2024

In Vlaanderen leven ongeveer 132.000 personen met dementie. Dat aantal zal hoogstwaarschijnlijk tegen 2035 aangroeien met 42,7%. Tegen 2060 zal er zelfs sprake zijn van een verdubbeling. Bovendien treft dementie ongeveer drie keer zoveel betrokken mensen dan de persoon met dementie zelf: naasten die voor de zorg instaan en professionele hulpverleners. Nu al heeft 73% van de Vlaamse bevolking iemand met dementie in zijn direct sociale omgeving (Ipsos-survey, zomer 2018).

 

Naar aanleiding van de verkiezingen in 2024 schreven de leden van de werkgroepen van mantelzorgers en personen met dementie in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen een memorandum. Hieronder vind u een kort overzicht van de 10 punten waarmee we oproepen tot het uitbouwen van een dementievriendelijk Vlaanderen.

  • Datagedreven beleid

    Een dynamisch datagedreven beleid is de eerste stap. Het verzamelen van jaarlijkse gegevens over de prevalentie van dementie en de behoeften van de betrokkenen is cruciaal. Dit stelt ons in staat om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen en ons beleid aan te passen aan veranderende omstandigheden.

  • Erkenning van mantelzorgers

    Mantelzorgers spelen een onmisbare rol in de zorg voor mensen met dementie. We moeten hun ervaringen erkennen en structurele ondersteuning bieden. Daarnaast is het essentieel om de kwaliteit van zorg te verbeteren door investeringen in opleidingen en persoonsgerichte zorg.

  • Vroege diagnose en begeleiding

    Een vroege diagnose van dementie is van onschatbare waarde. We pleiten voor duidelijke communicatie en een informatieve 'roze doos'-achtige benadering om mensen met dementie en hun mantelzorgers te begeleiden vanaf het begin van de reis. Daarnaast moeten ervaringsgerichte begeleiding en luister- en infolijnen worden aangemoedigd.

  • Langer thuis blijven wonen

    Langer thuis blijven wonen met dementie is een wens van velen. Dit vereist echter toegankelijke en begrijpelijke zorg. We stellen voor om een casemanagementmodel te implementeren en duurzame ondersteuning voor mantelzorgers te waarborgen. Psychosociale impact moet bij de diagnose aandacht krijgen.

  • Financiële ondersteuning

    Financiële ondersteuning voor mantelzorgers is essentieel. Het moet duidelijk gecommuniceerd worden welke steunmaatregelen beschikbaar zijn en er moet worden geïnvesteerd in administratieve ondersteuning voor mantelzorgers. Monitoring van hun financiële behoeften is van belang.

  • Behoud van rechten en keuzes

    Het behoud van rechten en keuzes gedurende het zorgproces is cruciaal. Vroegtijdige zorgplanning, juridische duidelijkheid, en inspraak van mensen met dementie bij beslissingen over hun zorg zijn noodzakelijk.

  • Specifieke aandacht voor jongdementie

    Jongdementie verdient specifieke aandacht, met toegang tot aangepaste zorgvoorzieningen en ondersteuning om werk te behouden voor degenen die nog werken.

     

  • Sensibilisering en bewustwording

    Sensibilisering en bewustwording moeten gebaseerd zijn op ervaringsdeskundigheid. Lotgenotencontact en een waardevol vrijetijdsaanbod bevorderen het welzijn van mensen met dementie.

  • Dementie-inclusiviteit

    Dementie-inclusieve steden en gemeenten moeten worden gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Lokale gemeenschappen moeten betrokken worden bij het vormgeven van dementievriendelijke omgevingen.