We ondersteunen mantelzorgers
Een zachte schouder of een sterk paar helpende handen: De Liga staat elke dag voor u klaar met – wanneer u dat wil – een klein of groot gebaar.
Een mantel om ons allen
Wanneer iemand dementie heeft, gaat er veel aandacht en zorg naar de persoon met dementie. Even belangrijk is de nodige aandacht en zorg voor de partner en de (klein)kinderen van de persoon met dementie. Dementie heeft immers een grote impact op het leven en welzijn van het hele gezin, de familie en de omgeving (vrienden, buren, kennissen, collega’s, …).
Mantelzorgers dienen we hierbij zeker te vermelden, omdat ze als het ware een beschermende, veilige mantel vormen rond de persoon met dementie. De mantelzorger is de persoon die doorlopende of regelmatige hulp en bijstand verleent aan de hulpbehoevende of te helpen persoon.
Zo helpen wij mantelzorgers
-
de Dementielijn
Wanneer u het – even – niet weet, is er altijd De dementielijn. Of u nu zoekt naar een luisterend oor, een lichter hart of een praktische blik: u kan er elke werkdag terecht van 9u tot 19 uur en op woensdag zelfs tot 21u!
-
Inloophuizen
Uw noden. Die staan centraal bij onze inloophuizen. Nood aan meer informatie? Of ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Wij staan voor u klaar. Om te luisteren én helpen op de manier dat u het wil.
Familiegroepen
Ook als mantelzorger of familielid wordt u geconfronteerd met vele vragen. Nieuwe gevoelens. Uw verhaal delen, dat kan deugd doen. In onze Familiegroepen kunt u informatie en ervaringen uitwisselen met lotgenoten.
Noodzakelijke informatie voor mantelzorgers
-
Over dementie
Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte die veel vragen oproept. Valt het te voorkomen? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt het behandeld? Welke fases kan u herkennen? Wij bieden antwoord op al uw vragen.
-
Herkennen en symptonen
Mensen met dementie reageren telkens anders. Ze kunnen achterdochtig worden of zich somber voelen. Sommigen worden liever, anderen zijn juist vaker boos of zelfs agressief. Hoe het gedrag verandert, valt helaas niet te voorspellen. Maar hier vind je de meest voorkomende symptonen.
-
Diagnose en medische ondesteuning
Het vaststellen van dementie gebeurt niet van de een op de andere dag. De eerste stap is vaak een bezoek aan de huisarts. Wanneer hij/zij de diagnose stelt, volgt er een gepaste behandeling. Mét medicatie of zonder.
-
Hulp thuis
Wanneer mensen met dementie thuis wonen, is er vaak nood aan de juiste ondersteuning en hulpmiddelen. Mantelzorgers spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook gespecialiseerde diensten kunnen helpen. Zij kunnen ondersteuning bieden bij het huishouden, klusjes, maaltijden, verpleging en verzorging.
-
Hulp buiten huis
Soms is thuis wonen geen optie meer. Ook dan zijn er tal van mogelijkheden. Van lokale dienstencentra tot gastopvang, zoals bijvoorbeeld een zorgboerderij. Of had u al gedacht aan dagverzorgingscentra, serviceflats of woonzorgcentra?
Samen achter de mantelzorger.
De Vlaamse werkgroep voor mantelzorgers wil binnen de samenleving de stem zijn om de belangen van mantelzorgers van mensen met dementie te vertalen richting beleid, media, onderzoek, onderwijs en projectwerk.
Schenk een geheugensteuntje.
Een vrije gift geeft meer dan u denkt. Alzheimer Liga Vlaanderen staat sterk dankzij vrijwilligers en uw steun. Samen tegen dementie, samen voor dementie. Elke donatie verbetert rechtstreeks de levens van patiënten en zorgers, vandaag en ver daarna.