Omgaan met dementie
Dementie heeft niet alleen een grote impact op de persoon die ermee te maken krijgt, maar ook op de mensen in hun omgeving. Het kan soms lastig zijn om te weten hoe je het beste kunt omgaan met iemand die dementie heeft.
Of het nu gaat om beginnende dementie of ernstige dementie, het is belangrijk om geduldig en begripvol te blijven. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen om te helpen bij de dagelijkse omgang en om een ondersteunende omgeving te creëren.
Tips voor het omgaan met beginnende dementie
-
Communiceer duidelijk en eenvoudig
Spreek langzaam en duidelijk. Gebruik eenvoudige zinnen en vermijd vakjargon of lange uitleg. Dit helpt om verwarring te voorkomen.
-
Bevorder zelfstandigheid
Moedig de persoon aan om zoveel mogelijk zelf te doen, maar bied hulp waar nodig. Dit kan helpen om een gevoel van controle en zelfrespect te behouden.
-
Blijf kalm en geduldig
Frustratie kan soms hoog oplopen, maar probeer kalm en geduldig te blijven. Een rustige benadering kan veel helpen in het omgaan met moeilijke situaties.
-
Gebruik herinneringen en gewoonten
Creëer een vertrouwde routine en gebruik foto’s of voorwerpen om herinneringen te stimuleren en gesprekken te starten.
Tips voor het omgaan met ernstige dementie
-
Houd rekening met non-verbale signalen
Let op lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en toon van stem, aangezien deze vaak meer zeggen dan woorden.
-
Wees flexibel en pas je aan
Als een bepaalde benadering niet werkt, probeer dan iets anders. Wat de ene dag helpt, kan de volgende dag minder effectief zijn.
-
Creëer een veilige omgeving
Zorg ervoor dat de omgeving veilig en comfortabel is. Verwijder gevaarlijke voorwerpen en zorg voor voldoende verlichting.
-
Blijf in contact
Zelfs als de persoon moeite heeft met communiceren, kan aanraking, zoals het vasthouden van een hand, veel troost bieden.
Autorijden en dementie
Autorijden is voor velen een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid, maar bij een diagnose van dementie kan het autorijden een uitdaging worden. Naarmate de dementie vordert, kunnen cognitieve vaardigheden zoals geheugen, reactietijd en oriëntatie afnemen, wat de verkeersveiligheid in gevaar kan brengen. Het is belangrijk om tijdig te praten over rijgeschiktheid en alternatieven te verkennen
Waar kan je terecht?
Het regelen van al deze zaken kan overweldigend zijn, maar je staat er niet alleen voor. Alzheimer Liga Vlaanderen biedt uitgebreide ondersteuning en informatie om je door dit proces te begeleiden. Of je nu vragen hebt over zorgopties of gewoon iemand nodig hebt om mee te praten, wij zijn er om te helpen.
-
Neem contact op met je huisarts
De huisarts kan een eerste stap zijn in het diagnosticeren van dementie en kan doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.
-
Alzheimer Liga Vlaanderen
Bij ons kun je terecht voor informatie en ondersteuning. Wij kunnen je helpen om de juiste stappen te nemen en de nodige zorg te organiseren. Ontdek al onze vormen van ondersteuning.