Diagnose en medische ondersteuning

Dementie is een complexe aandoening die een grondige aanpak vereist, vanaf de eerste tekenen tot en met de behandeling en zorg. Bij Alzheimer Liga Vlaanderen willen we je begeleiden bij elke stap van dit proces. Hieronder vind je informatie over waar je terecht kunt voor een diagnose en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

Waar kan je terecht voor een diagnose?

  • Huisarts

    Je eerste stap is meestal een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan je klachten beoordelen en bepalen of verder onderzoek nodig is. Ze kunnen je doorverwijzen naar een specialist voor aanvullende testen.

  • Ziekenhuis

    Als er een vermoeden is van dementie, kan je huisarts je doorverwijzen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Hier kunnen gespecialiseerde artsen zoals neurologen of geriaters een reeks testen uitvoeren om de diagnose te bevestigen.

  • Geheugenraadpleging

    Dit is een gespecialiseerde dienst in sommige ziekenhuizen waar een team van experts samenwerkt om de oorzaak van geheugenproblemen vast te stellen. Dit kan ook andere klachten omvatten zoals taalproblemen of gedragsveranderingen.

Waar kan je terecht voor medische ondersteuning?

Hoewel dementie niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren.
  • Logopedie

    Logopedie richt zich op het verbeteren van communicatievaardigheden en het omgaan met slikproblemen die vaak voorkomen bij mensen met dementie.

     

    • Communicatie: Logopedisten werken met mensen met dementie om hen te helpen duidelijker te spreken, woorden te vinden en gesprekken te begrijpen. Ze kunnen strategieën aanleren om communicatie te vergemakkelijken, zoals het gebruik van visuele hulpmiddelen of het aanleren van eenvoudige zinnen.
    • Slikproblemen: Naarmate dementie vordert, kunnen slikproblemen optreden. Een logopedist kan oefeningen en technieken aanleren om het slikken te verbeteren en verslikken of aspiratie (waarbij voedsel of vloeistof in de luchtwegen terechtkomt) te voorkomen.
  • Ergotherapie

    Ergotherapie helpt mensen met dementie om hun dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk te blijven uitvoeren. Ergotherapeuten bieden praktische oplossingen om de zelfredzaamheid te bevorderen.

     

    • Aanpassingen in de leefomgeving: Ergotherapeuten kunnen aanbevelingen doen voor aanpassingen in huis om de veiligheid en toegankelijkheid te verbeteren, zoals het installeren van handgrepen, het aanpassen van verlichting of het reorganiseren van meubels.
    • Activiteiten van het dagelijks leven: Ze helpen mensen met dementie bij het ontwikkelen van routines en strategieën voor dagelijkse taken zoals aankleden, koken, en persoonlijke hygiëne, om hun onafhankelijkheid te behouden.
  • Psychologische ondersteuning

    Psychologische ondersteuning kan een belangrijke rol spelen bij het omgaan met de emotionele en gedragsmatige uitdagingen van dementie.

     

    • Individuele therapie: Psychologen kunnen mensen met dementie helpen om te gaan met gevoelens van angst, depressie, frustratie en verlies. Ze bieden copingstrategieën en ondersteunen bij het aanpassen aan veranderingen in cognitieve en functionele capaciteiten.
    • Ondersteuning voor mantelzorgers: Mantelzorgers krijgen ook te maken met emotionele stress. Psychologische ondersteuning kan hen helpen om beter om te gaan met de dagelijkse uitdagingen van het zorgen voor iemand met dementie, evenals het voorkomen van burn-out.

    Voor meer informatie over psychologische ondersteuning kun je terecht op Psychologencommissie.

  • Kinesitherapie

    Kinesitherapie, of fysiotherapie, is gericht op het bevorderen van mobiliteit, kracht en algehele fysieke gezondheid bij mensen met dementie.

     

    • Beweging en mobiliteit: Kinesitherapeuten helpen bij het opstellen van een bewegingsprogramma dat is afgestemd op de mogelijkheden van de persoon met dementie. Dit kan helpen om stijfheid en spierzwakte te voorkomen, de mobiliteit te behouden en het risico op vallen te verminderen.
    • Balans en coördinatie: Door oefeningen die de balans en coördinatie verbeteren, kunnen mensen met dementie langer actief en onafhankelijk blijven.

Waar kan je terecht voor ondersteuning?

Bij Alzheimer Liga Vlaanderen kan u terecht voor verschillende soorten ondersteuning, afhankelijk van uw noden & voorkeuren!

  • de Dementielijn

    Wanneer u het – even – niet weet, is er altijd De dementielijn. Of u nu zoekt naar een luisterend oor, een lichter hart of een praktische blik: u kan er elke werkdag terecht van 9u tot 19 uur en op woensdag zelfs tot 21u!

  • Inloophuizen

    Uw noden. Die staan centraal bij onze inloophuizen. Nood aan meer informatie? Of ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Wij staan voor u klaar. Om te luisteren én helpen op de manier dat u het wil. 

Wat moet ik regelen bij dementie?

Een diagnose van dementie kan overweldigend zijn, zowel voor de persoon zelf als voor de naasten. Het is normaal om veel vragen te hebben en niet te weten waar je moet beginnen. Deze pagina helpt je als eerste stap bij het regelen van belangrijke zaken, zodat je je kunt concentreren op wat echt telt: het welzijn van jezelf of je geliefde.