Herkennen en symptomen

 

Het kan moeilijk zijn om de vroege tekenen van dementie te herkennen, vooral omdat de symptomen subtiel en langzaam kunnen beginnen. Je merkt misschien dat je partner, ouder, vriend, of zelfs jijzelf moeite begint te krijgen met dingen die vroeger vanzelfsprekend waren. Dit kan leiden tot een ‘niet pluis’ gevoel – dat onderbuikgevoel dat er iets niet klopt.

 

 

Het is belangrijk om dit gevoel serieus te nemen. Hoewel vergeetachtigheid en gedragsveranderingen vaak worden toegeschreven aan stress, ouderdom of andere factoren, kunnen ze ook de eerste signalen zijn van dementie. Vroege herkenning van dementie kan een wereld van verschil maken, omdat het niet alleen helpt om de ziekte beter te begrijpen, maar ook om tijdig de juiste ondersteuning te krijgen.

 

Heb je een onderbuikgevoel dat er iets niet klopt bij jezelf of iemand in je omgeving? Dit ‘niet pluis’ gevoel kan een eerste signaal zijn van dementie. Hoewel het moeilijk kan zijn om de symptomen in een vroeg stadium te herkennen, is het belangrijk om alert te zijn en actie te ondernemen.

Hoe kan je dementie herkennen?

Dementie kent vele gezichten en de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de persoon en de specifieke vorm van dementie. Enkele veelvoorkomende vroege symptomen zijn:

  • Geheugenproblemen: Bijvoorbeeld moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen.
  • Veranderingen in gedrag of persoonlijkheid: Zoals toenemende prikkelbaarheid, apathie of verwarring.
  • Moeite met dagelijkse taken: Problemen met plannen, organiseren of beslissingen nemen.
  • Verlies van taalvaardigheden: Moeite met het vinden van de juiste woorden of het volgen van gesprekken.

 

Wat doe je met dat 'niet pluis' gevoel?

Als je een ‘niet pluis’ gevoel hebt, is het cruciaal om niet af te wachten. Praat erover met de persoon in kwestie of met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Het kan ook nuttig zijn om een afspraak te maken met de huisarts om je zorgen te bespreken. Vroege herkenning en diagnose kunnen helpen bij het plannen van de juiste zorg en ondersteuning.
 

Waar kan je terecht?

  • Neem contact op met je huisarts

    De huisarts kan een eerste stap zijn in het diagnosticeren van dementie en kan doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

  • Alzheimer Liga Vlaanderen

    Bij ons kun je terecht voor informatie en ondersteuning. Wij kunnen je helpen om de juiste stappen te nemen en de nodige zorg te organiseren. Ontdek al onze vormen van ondersteuning.

Begrippenlijst

Bij dementie komen veel termen kijken. Een extra woordje uitleg kan nooit kwaad. Daarom ontwikkelden we een begrippenlijst waardoor u alles haarfijn begrijpt.