Wat is dementie?
Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte die veel vragen oproept. En de cijfers liegen er helaas niet om. Elke 4 seconden krijgt iemand, ergens ter wereld, te maken met deze ziekte.
Dementie is een ingrijpende ziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor een vijftigtal hersenziektes. De vier meest voorkomende vormen van dementie zijn: de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie (FTD). Elke vorm gaat gepaard met eigen symptomen.
De symptomen die in de vroege fase van dementie merkbaar zijn, verschillen voor iedere persoon en komen meestal geleidelijk tot stand. Toch zijn er enkele belangrijke obstakels waarmee iemand te maken kan krijgen, zijn de: moeite met oriëntatie, administratie, concentratie, herinneren op korte termijn, gesprekken volgen, woorden vinden of begrijpen, enzovoort.
Wanneer de diagnose valt, duiken er meteen veel vragen. Valt dementie te voorkomen? Zijn er verschillende fase in het dementieproces waar u rekening mee moet houden? Wat met de impact op vrienden en familie? Op deze pagina proberen we op zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden, lees hieronder meer.
Soorten van dementie
Herkennen en symptomen
De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Wat vaak als eerste opduikt, zijn geheugenproblemen. Vervolgens is er vaak sprake van moeilijkheden met denken en taal. En ook veranderingen in karakter en gedrag zijn niet abnormaal. Naarmate de ziekte vordert, wordt de persoon met dementie steeds afhankelijker van anderen.
Fasen van dementie
Dementie verloopt voor iedereen anders. Toch kunnen we een aantal grote fases onderscheiden. Deze zijn een soort ‘gemiddeld’ verloop van de ziekte, en daardoor ook niet scherp begrensd. Hoe dementie verloopt, hangt af van de soort dementie én de persoon die het heeft.
Jongdementie
Jongdementie verwijst naar dementie die zich manifesteert bij mensen jonger dan 65 jaar. Het kan dezelfde oorzaken hebben als dementie op latere leeftijd, zoals de ziekte van Alzheimer, maar het komt ook vaak voor bij mensen met erfelijke factoren of zeldzamere vormen van dementie, zoals frontotemporale dementie (FTD).Vergeetachtigheid, daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar soms is er meer aan de hand. Wanneer dementie in uw leven, of in dat van een naaste komt, duiken er veel vragen op m.b.t. een diagnose en behandeling.
Diagnose en behandeling
Vergeetachtigheid, daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar soms is er meer aan de hand. Wanneer dementie in uw leven, of in dat van een naaste komt, duiken er veel vragen op m.b.t. een diagnose en behandeling. Belangrijk is dat er eerst een correcte diagnose wordt gesteld. Daarvoor is een bezoek aan uw huisarts essentieel. Nadien volgt de juiste behandeling en begeleiding.
Familiegroepen
Zorg je voor iemand met dementie? Dan weet je als geen ander hoe zwaar en complex deze zorg kan zijn. Onze familiegroepen bieden een warme, veilige plek waar je je ervaringen kunt delen met anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.
-
Brochures
Alle informatie verzameld in één brochure? Die vind je hier terug.
-
Webshop
Via onze webshop kan u onze missie steunen. Elke aankoop helpt.
Begrippenlijst
Bij dementie komen veel termen kijken. Een extra woordje uitleg kan nooit kwaad. Daarom ontwikkelden we een begrippenlijst waardoor u alles haarfijn begrijpt.
Weten wij het, dan weet u het!
Schrijf u in en ontvang ons nieuws direct én digitaal.
-
Wat relevant voor u is over Alzheimer Liga Vlaanderen.
-
Wat onmisbaar voor u is omtrent de laatste dementie-onderzoeken.